23. rész: Vajon az Ön karbantartási rendszere megfelelne az „ISO TS” prediktív karbantartási követelményeinek?

Az előrelátás képessége az egyik legfontosabb összetevője lehet a hatékony karbantartásnak, feltéve, ha jól hasznosítják. Ugyanakkor az autóipari szabványok, főként az ISO TS 16949 meg is követeli minden vállalattól a prediktív karbantartás alkalmazását. De vajon hogyan lehetséges mindazt az előnyt kiaknázni, amelyet a prediktív karbantartás nyújt nekünk?

 

1. Mit jelent valójában a prediktív karbantartás?

A prediktív vagy előrejelző karbantartási taktika valamely gép- vagy termékjellemző, azaz paraméter függvényében értékelést ad az eszközünk állapotáról. Becslést ad arra nézve, mennyi ideig használható még az eszköz meghibásodás nélkül, azaz meddig bízhatunk még a berendezésben. Ugyanakkor a helyesen alkalmazott módszer nem pusztán a berendezés leállását, hanem akár a tönkremenő alkatrész(eke)t is képes azonosítani, előre jelezni. Egyértelműen előre lehet majd látni, mikor fog bekövetkezni meghibásodás, milyen mértékű lesz, és milyen alkatrészt kell majd cserélni. Ez óriási előnyt jelent a vállalatnak! Hiszen ilyen információ birtokában megtervezhető, majd hatékonyan végrehajtható a szükséges beavatkozás még a meghibásodás bekövetkezése előtt. Továbbá elkerülhetjük a másodlagos, harmadlagos károsodásokat, a súlyos géphibákat, a váratlan kiesés következményeit, és mindezt a lehető legrövidebb és a termeléssel egyeztetett leállás alkalmával. 

 

2. Mely módszereket tekinthetünk előrejelző karbantartási taktikának?

A legfontosabbak a műszaki diagnosztika módszerei, itt is elsősorban a rezgésdiagnosztika, a termográfia, az ultrahangos vizsgálatok, az endoszkópos vizsgálatok, az olajanalízis, repedésvizsgálatok, tömörségvizsgálatok, a röntgendiffrakciós vizsgálatok … stb. (további diagnosztikai információkért kövesse a linket.)

A műszeres vizsgálatok olyan sokfélék, hogy felsorolni sem könnyű mindet, de általában egy-egy vállalatnál nincs is szükség tucatnyi módszerre. Ide sorolhatjuk még a bonyolultabb berendezéseken jellemző saját mérőrendszereket, illetve önteszteket, öndiagnosztikát – pl. fröccsöntőgép csigakopására alkalmazzák az anyagpárna-nyomásesés vizsgálatot, amelyet adott gépeken a gyártók kiépítenek. Szintén ide tartozik, noha nem állapotjelző módszer, a tengelykapcsolat-beállítás, valamint a forgórészek kiegyensúlyozása is. Érdemes tudni, hogy az érzékszervi diagnosztika is alkalmas az állapotromlás figyelemmel kísérésére, mi több az igazán sikeres, rutinos diagnoszta mérnök sosem mulasztja el a szemrevételezést és a kezelők kikérdezését. A legtöbb esetben ez a legolcsóbb megoldás, ám az auditor nem fogja elfogadni prediktív karbantartási tevékenységként. Ennek legfőbb oka, hogy a módszer nem ad számszerűsített eredményeket, nehezen reprodukálható, nagy a szubjektív megítélést torzító hatása, és nem nyújt lehetőséget a problémák hosszabb távú előrejelzésére.

 

Ha kíváncsi, miképpen építheti ki a prediktív karbantartást cégénél, olvassa el következő hírlevelünket is! Megjelenik 2013. október 14-én.

Karnyújtásnyira a segítség! Több mint egy tucat cégnél auditálták már a karbantartási rendszert sikeresen az A.A. Stádium Kft-vel folytatott fejlesztésnek köszönhetően!Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keresse Fekete Gábor karbantartás-fejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium