23. rész: Vajon az Ön karbantartási rendszere megfelelne az „ISO TS” prediktív karbantartási követelményeinek?

Az előrelátás képessége az egyik legfontosabb összetevője lehet a hatékony karbantartásnak, feltéve, ha jól hasznosítják. Ugyanakkor az autóipari szabványok, főként az ISO TS 16949 meg is követeli minden vállalattól a prediktív karbantartás alkalmazását. De vajon hogyan lehetséges mindazt az előnyt kiaknázni, amelyet a prediktív karbantartás nyújt nekünk?

 

1. Mit jelent valójában a prediktív karbantartás?

A prediktív vagy előrejelző karbantartási taktika valamely gép- vagy termékjellemző, azaz paraméter függvényében értékelést ad az eszközünk állapotáról. Becslést ad arra nézve, mennyi ideig használható még az eszköz meghibásodás nélkül, azaz meddig bízhatunk még a berendezésben. Ugyanakkor a helyesen alkalmazott módszer nem pusztán a berendezés leállását, hanem akár a tönkremenő alkatrész(eke)t is képes azonosítani, előre jelezni. Egyértelműen előre lehet majd látni, mikor fog bekövetkezni meghibásodás, milyen mértékű lesz, és milyen alkatrészt kell majd cserélni. Ez óriási előnyt jelent a vállalatnak! Hiszen ilyen információ birtokában megtervezhető, majd hatékonyan végrehajtható a szükséges beavatkozás még a meghibásodás bekövetkezése előtt. Továbbá elkerülhetjük a másodlagos, harmadlagos károsodásokat, a súlyos géphibákat, a váratlan kiesés következményeit, és mindezt a lehető legrövidebb és a termeléssel egyeztetett leállás alkalmával. 

 

2. Mely módszereket tekinthetünk előrejelző karbantartási taktikának?

A legfontosabbak a műszaki diagnosztika módszerei, itt is elsősorban a rezgésdiagnosztika, a termográfia, az ultrahangos vizsgálatok, az endoszkópos vizsgálatok, az olajanalízis, repedésvizsgálatok, tömörségvizsgálatok, a röntgendiffrakciós vizsgálatok … stb. (további diagnosztikai információkért kövesse a linket.)

A műszeres vizsgálatok olyan sokfélék, hogy felsorolni sem könnyű mindet, de általában egy-egy vállalatnál nincs is szükség tucatnyi módszerre. Ide sorolhatjuk még a bonyolultabb berendezéseken jellemző saját mérőrendszereket, illetve önteszteket, öndiagnosztikát – pl. fröccsöntőgép csigakopására alkalmazzák az anyagpárna-nyomásesés vizsgálatot, amelyet adott gépeken a gyártók kiépítenek. Szintén ide tartozik, noha nem állapotjelző módszer, a tengelykapcsolat-beállítás, valamint a forgórészek kiegyensúlyozása is. Érdemes tudni, hogy az érzékszervi diagnosztika is alkalmas az állapotromlás figyelemmel kísérésére, mi több az igazán sikeres, rutinos diagnoszta mérnök sosem mulasztja el a szemrevételezést és a kezelők kikérdezését. A legtöbb esetben ez a legolcsóbb megoldás, ám az auditor nem fogja elfogadni prediktív karbantartási tevékenységként. Ennek legfőbb oka, hogy a módszer nem ad számszerűsített eredményeket, nehezen reprodukálható, nagy a szubjektív megítélést torzító hatása, és nem nyújt lehetőséget a problémák hosszabb távú előrejelzésére.

 

Ha kíváncsi, miképpen építheti ki a prediktív karbantartást cégénél, olvassa el következő hírlevelünket is! Megjelenik 2013. október 14-én.

Karnyújtásnyira a segítség! Több mint egy tucat cégnél auditálták már a karbantartási rendszert sikeresen az A.A. Stádium Kft-vel folytatott fejlesztésnek köszönhetően!Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keresse Fekete Gábor karbantartás-fejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium