48. rész: Berendezések rangsorolása 2.

Előző cikkünkben áttekintettük a berendezések rangsorolásának egy lehetséges módját, most bemutatjuk mire jó a kialakított sorrend, azaz miként szabadíthatunk fel segítségével jelentős karbantartási erőforrást! Nézzük meg hogyan!

fontossági sorrend
Biztosan jó a fontossági sorrend?

Ha ismert és elfogadott a berendezések fontossági sorrendje, akkor teljesen egyértelmű lesz, mely gépre/gépsorra kell nagyobb figyelmet fordítani, és milyen feladatokra kell/lehet nemet mondani.

Először is megszűnik az erőforrások pazarlása, hiszen egy jól képzett és nagy gyakorlattal rendelkező karbantartó, aki képes egy bonyolult termelő berendezés hibájának feltárására és szakszerű elhárítására, nem fog WC javítással foglalkozni. Másodsorban már a karbantartás szakmai tartalmának meghatározásakor fókuszálhatunk a kulcsfontosságú berendezésekre: több tevékenységet, gyakoribb feladatokat kötve hozzájuk, fejlesztett technológiát alkalmazva tudjuk rendelkezésre állásukat növelni. És mivel a WC-re nem szokás OEE-t számolgatni, de az üzletre nagy hatással bíró kulcsgépekre igen, mindenki számára igazolható lesz a fókusz átrendezésének pozitív hatása.

A korábbi cikkben bemutatott négy eszközosztályhoz egyedi karbantartási stratégiát rendelhetünk, például az alábbiak szerint. (Itt most csak a RF és a KM osztályra térünk ki, további információért kérjük érdeklődön itt!)

Rendkívül fontos – RF – berendezések osztálya

Jellemzésük: Ezekre az eszközökre igaz, hogy kiesésük számos veszélyt hordoz magában, mivel egyszerre járhat termelési, technológiai, üzleti, biztonsági következményekkel, valamint jószerével pótolhatatlanok.

Stratégia lényege/elemei: Ezekre a berendezésekre kiemelt figyelmet kell fordítani, váratlan meghibásodásaikat minimálisra (nullára! igen, elérhető) kell csökkenteni, jelentős „előrelátási képességet” kell kiépíteni rájuk.

I. Optimális karbantartási mix kidolgozása a kritikus géprészekre (berendezés elemekre), amelyben kiemelt szerepet kap az ”állapot alapú” taktika (érzékszervi- és műszeres diagnosztika)

II. Kezelők, operátorok erőteljes bevonása a „fenntartás” folyamataiba (Autonóm karbantartás)

III. Karbantartási mérőszámok megállapítása az adott gépekre vonatkozóan (trendelemzés és határértékek!)

IV. Berendezés Általános Hatékonyságának mérése (OEE)

V. Veszteségcsökkentő projektek megvalósítása mérőszámok alapján

VI. Meghibásodások utólagos elemzési gyakorlatának megteremtése és működtetése

Fontos – F, és Kevésbé fontos KF eszközosztályok stratégiáiért Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. bennünket!

 

Karbantartásmentes – KM

Jellemzésük: Ezek a berendezések kiesésükkel nemigen veszélyeztetik sem a termelést, sem a technológiát, könnyedén pótolhatók/javíthatók, üzleti károkat nem okoznak, meghibásodásuknak biztonsági következménye nem lehet.

Stratégia lényege/elemei: Az ide tartozó berendezésekkel a karbantartásnak nem kell tervszerűen foglalkoznia, elegendő a minimális kezelői aktivitás, rendszeres gondozás, ápolás, tisztítás, DE: emellé ki kell építeni egy jól működtetett hibaelőjel jelző rendszert, hogy kezdődő meghibásodásuk esetén a karbantartáshoz idejekorán eljusson az információ! Mindezeken túl, noha javításuk nem bonyolult, nem költséges, nem időigényes mégis érdemes kidolgozni a hibáik esetére egy vészforgatókönyvet, amely tisztázza, hogy adott esetben kinek mi a teendője, honnan lesz alkatrész, szerszám… stb.

Szeretne a gyakorlatban már jól bevált módszereket alkalmazni? Nem próbálkozni akar, hanem valódi fejlődést elérni?

 

Vegye igénybe:

  • kihelyezett képzéseinket, ha Ön kollégáit és alkalmazottait szeretné a módszeres és korszerű karbantartásba gyakorlati megközelítés során bevezetni
  • támogatásunkat, karbantartás fejlesztési együttműködés során, hogy ne csak kísérletezgető, bizonytalan szárnypróbálgatásokat tegyen, de valóban ütemesen fejlessze karbantartási hatékonyságát!

Vegye igénybe szaktudásunkat, hogy karbantartását még hatékonyabbá tegye!

Fekete GáborAmennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keresse Fekete Gábor karbantartás fejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium