7. rész: Anyagmenedzsment

„Géptemető”, „meszes”, „bontó”, „getsemáni kert”, ismerősek-e a Kedves Olvasónak e kifejezések? Ha nem, akkor valószínűleg az Önök vállalatánál nincsenek kiselejtezett, kiszuperált berendezések. Az ilyen félreállított gépeket kidobni nincs szíve egy karbantartás vezetőnek, ugyanakkor helyreállításukra nincs erőforrás. Sőt a legtöbb esetben még szakszerű tárolásuk sem megoldott. Így válnak e berendezések az idő vasfogának, a rozsdának és az alkatrész után kutató karbantartóknak a martalékává. Ez is egy módja a tartalék alkatrész utánpótlásnak, mi azonban az A.A. Stádium Kft.-nél egészen másképp közelítjük meg az karbantartási anyagmenedzsmentet.

Karbantartási felméréseket végezve sok helyen tapasztaljuk, hogy az alkatrészek utánpótlása legfeljebb csak félig megoldott kérdés. Hiszen dacára a korszerű vállalatirányítási rendszereknek, mégiscsak találunk fiókraktárakat, készlethiány miatt akadozó javításokat, és beragadt tételeket, sok esetben pusztán az egyszerűség kedvéért egyetlen preferált beszállítót, aki nem feltétlenül az elérhető legjobb szolgáltatást és alkatrészt nyújtja a cégnek. Mindeközben általános az elégedetlenség az alkatrészek mennyiségét tekintve, hiszen a raktári készletek racionalizálása jó esetben a készletek költség szemléletű drasztikus csökkentésében merül ki, figyelmen kívül hagyva egy igen fontos szempontot: a karbantartás reagáló-képessége váratlan meghibásodások esetén, amelyet gátol az akadozó alkatrész utánpótlás. „Hiszen úgyis be tudjuk szerezni egy két nap alatt” – hallani az indokot, miközben percekben mérjük az időt, amely a hiba bekövetkeztétől a javítás megkezdéséig tart.

1. ábra Alkatrész ellátás: nem mindegy hogyan!

És ezzel újra eljutottunk a mérésig, amely minden tényekre alapozott döntés fundamentuma. A raktári folyamatok és jellemzők is mérhetők: készletforgási sebesség, inaktív tételek aránya, készletkifogyási események aránya, raktárban lekötött árbevétel arányos- és össztőke, karbantartási költségkeret és raktárkészlet érték aránya, beszállítói rangsor kialakítása, hogy csak néhány hasznos információt említsünk a sok közül.

A téma nem nevezhető új keletűnek, hiszen az anyagok hatékony mozgatása, rendelési nagyságok és gyakoriságok, alkalmas készletezési/rendelési stratégia kialakítása nagymértékben megkönnyíti a műszaki anyagok beszerzését és készletezését is. Vigyázat beszerző kollégáink azonban nem feltétlenül műszaki szakemberek, valószínűleg nincsenek tisztában a karbantartási stratégiánkkal, a kulcsfontosságú berendezéseink kritikus elemeivel, ezért magunknak kell kézben tartanunk és fejlesztenünk az anyagmenedzsment területét.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keresse Fekete Gábor karbantartás fejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium