12. Rész: Karbantartási szervezet

Az Önöké lapos vagy több szintű? Egyvonalas vagy mátrix, netán tenzor jellegű? Egy vagy több dimenziós? Egyáltalán hogyan alakult ki az a szervezeti forma, amelybe a vállalatnál a műszakiak tartoznak? És megfelelő ez a felépítés vagy változtatással javíthatunk a szervezet működésén? És ha változtatni szeretnénk, hogyan fogjunk hozzá?

A termelővállalati karbantartó szervezetek sokáig követték a vállalatokra jellemző hierarchikus felépítést, de ma már elsősorban a multinacionális vállalatoknál mátrix szervezettel is egyre gyakrabban találkozni. A vállalatok fejlődését kísérő szükségszerű átalakulások a karbantartó szervezeteket sem hagyják érintetlenül. A lépést azonban nem mindig a korszerűsítéssel összhangban, átgondoltan hajtják végre, időnként a „toldozgatás-foldozgatás” jellemzi. Például nyugdíjazáshoz közeledik a jelenlegi vezető, ki kellene emelni valakit a csoportvezetők közül, aki ismerve a helyi sajátosságokat/technológiát/gépeket hamar (?) irányítóemberré válhat. Biztos, hogy pusztán ennyi a pótlás? Vagy csoportvezetői pozíciókat kellene létrehozni, és a vezetési feladatok egy részét nekik delegálni. Esetleg éppen hogy pozíciókat kell(ene) megszüntetni, ami még nehézkesebben megy, hiszen általában visszaminősítésként élik meg a dolgozók az ilyen lépést. Netán felmond egy vagy több kolléga, és a többiekre hárulnak a feladataik, vagy olyan gépsor érkezik a vállalathoz, amely az eddigiektől jelentősen eltérő karbantartási megközelítést igényel. Mind-mind olyan hétköznapi helyzet egy vállalat életében, amely fel tudja borítani a karbantartás mindennapjait, és a dolgozók átcsoportosítására lehet szükség.

 

1. ábra Mátrix és hierarchikus szervezet

Mi indukálja a szervezeti felépítés megváltoztatását, hol ér véget a szervezeten belüli erőforrás-„tologatás”?

A szervezet átalakításához általában a feladattömeg ismeretében célszerű hozzányúlni, ezért ha a vállalat korszerűbb karbantartás kiépítésébe kezd, akkor azt tanácsoljuk, ne ezzel kezdje. Először a cikksorozatunk előző részeiben felsorolt kérdésekben kell tisztán látni, ily módon az is átláthatóvá válik, milyen erőforrásokat kell mozgósítanunk a terveink végrehajtásához. Javasoljuk, hogy a géppark elemzésével kezdjék, majd az általános jó műszaki állapotát teremtsék meg, és ezek után a fenntartás és további fejlesztés feladatainak összességéhez rendeljenek erőforrást.

Ugyanakkor számos további tényező befolyásolhatja, milyen is legyen a szervezet maga. Lényeges a vállalati működési jelleg: termelő, előállító vagy szolgáltató tevékenységek más-más megközelítést igényelhetnek. Nagyon fontos a vállalati stratégiához illeszkedő karbantartási stratégia kidolgozása, amely végső soron előrevetíti, mire is kell berendezkednie a szervezetnek. Hiszen mindenféle műszaki feladat felvállalása egészen bizonyosan nem lehetséges.

 

2. ábra Nem lehet az elképzelhető összes feladatot ellátni, szükséges a stratégiai jelentőségűekre fókuszálni

Sok esetben halljuk azt a kérdést: „Ki irányítsa a műszaki szakembereket?” Teljesen különálló részlegként egy, a CEO alá tartozó műszaki igazgató? Ily módon ő a termelési menedzserekkel azonos szinten mozog, és hasonló jogkörrel rendelkezhet, ennek folytán önálló szervezetként tud működni a karbantartás. Vagy jobb, ha a karbantartás, mint részleges önállósággal rendelkező egység a termelésvezetés irányítása alá kerül? Netán minden önállóságától megfosztva olvasszuk be a karbantartást a termelésbe? Egyik megoldás előnye az erős szakmaiság, míg a másiké a gyors reagálás és a termelési igények maximális figyelembe vétele.

Meg kell jegyeznünk, a karbantartás-fejlesztési törekvések nem hoznak szükségszerűen átalakítást magukkal, a munkamegosztás azonban változni fog, ez egészen bizonyos. Ugyanis egyértelmű cél, hogy a rutinmunkákat és alapvető gondozási, ellenőrzési műveleteket a termelő személyzetnek delegáljuk, felszabadítva ezzel a karbantartókat, hogy az elmélyült, szaktudást igénylő feladatok felé orientáljuk őket.Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keresse Fekete Gábor karbantartás-fejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium