Bevezető

Lean, BPR, SPC, SixSigma, 5S, SMED, Kaizen... ismerősek e varázsszavak? Tudná még folytatni a sort a kedves olvasó? Ha igen, akkor valószínűleg az Ön cégénél is voltak ilyen, vagy hasonló kezdeményezések. És vajon milyen eredménnyel jártak? A fejlesztések után egy-két évvel, milyen nyomait találhatnánk az Ön vállalatánál e módszereknek? Ugye, viszonylag rövid idő is elég ahhoz, hogy ne csillogjon olyan fényesen az elért siker? Ha így van, talán az Ön cége is elkövetett egy szarvashibát...

A termelési hatékonyság javítását célzó rendszerek sokszor figyelmen kívül hagyják a géppark állapotát. De még ha felszínre hozzák is, a folyamatorientált fejlesztő elméletek közül nagyon kevés képes bármilyen hatékony választ adni egy „legatyásodott” géppark feljavítására, ráadásul úgy, hogy önerőből kellene megvalósítania a vállalatnak a feladatot. Mindezt a napi termelő munka mellett. Talán épp ez az oka annak, hogy a manapság oly népszerű fejlesztő megoldások lendülete mára megtörni látszik. Egyszerűen nincs más mód a probléma kezelésére, tennünk kell valamit a karbantartással, hiszen ez a tevékenység felelős a géppark stabil működéséért.

Tizenhárom részes cikksorozatunkban alaposan körüljárjuk a témát, részletesen tárgyalva egy-egy cikkünkben azokat a területeket, amelyeken előre kell lépni egy vállalatnak, ha elégedetlen gépei megbízhatóságával. E területek valószínűleg az Olvasó számára sem ismeretlenek, mi több, szinte egyértelműen adódnak a karbantartás emlegetése során. Mégis ilyen formán egységesen tárgyalva, közös fejlesztő rendszerbe illesztve talán sosem kerültek még terítékre. Javasoljuk tehát mindazon szakembereknek cikksorozatunk nyomon követését, akik a termelékenység fejlesztésében érdekeltek, továbbá a karbantartás tervezésével, vezetésével foglalkoznak, de azon érdeklődőknek is ajánljuk, akiket mindez a végrehajtás oldaláról érint. Továbbá a vállalatok vezetőinek figyelmébe is ajánljuk az összeállítást, hiszen, ha a fent emlegetett „varázsmódszerek” hajtóereje úgy tűnik kifogyott, egy helyben topog a hatékonyság, nagy valószínűséggel a megbízhatatlan eszközpark az, amely gátolja a fejlődést.

Az 1. ábrán látható a karbantartás fejlesztésében elhanyagolhatatlan tizenhárom terület, valamint egy adott vállalatnál készített felmérés eredménye, amelyet a kék sokszög mutat.

A karbantartás művelői körében bizonyára szembeötlő lehet a termelés bevonása a karbantartási folyamatokba. Ez a törekvés alapvetően az operátorok jó gazda szemléletére, annak kialakítására épít. Vajon melyik vállalatnál ne lenne örökzöld téma a gép használójától joggal elvárható törődés a rá bízott eszközzel? Talán meglepő lehet a karbantartási teljesítmény mérése, hiszen igen szokatlan dolog „normázni” a javító tevékenységet lévén, a korrektív munka első lépése a hibakeresés, ami nehezen kiszámítható folyamat. Azonban nem is erről lesz itt szó, hanem éppen a karbantartó szervezet eredményességének, hatékonyságának az egzakt figyelemmel kíséréséről. Szólnunk kell arról, hogy a karbantartás nem egyenlő a javítással! Ugyanakkor a termelési szakemberek számára is tartogathat újszerű megközelítéseket a módszer. Számukra leginkább fájó pont lehet, berendezéseik, s ez által gyártófolyamataik megbízhatatlansága, amely a tervezhető, kiszámítható termelés gátja. Vajon ma biztosan állíthatjuk, hogy akár két egymást követő héten egy-egy gyártósor képes ugyanazt a teljesítményt leadni, ugyanolyan kihozatallal, divatos nevén „yielddel” dolgozni? Aligha.

Nem sorolva tovább a karbantartási tevékenység fő kategóriáit, érdemes elgondolkodni, hogyan lehet nekifogni annak a nagy munkának, amely képes együttesen hatást kifejteni minden területen, miközben nem forgatja fel a vállalat életét annyira, hogy a napi munka, vagy a termelés ennek kárát lássa! Erre az együttgondolkodásra hívjuk az Olvasót cikksorozatunk havonta megjelenő részeivel. Az első részben a karbantartási stratégia jelentőségére irányítjuk rá a figyelmet, és megalkotásának folyamatába is beavatjuk az Olvasót.


1. ábra A karbantartás fejlesztése tizenhárom területre koncentrál – A kékkel rajzolt görbe, egy adott vállalatnál készült felmérés eredményeit mutatja

Kérdése esetén, kérem, keresse Fekete Gábor karbantartásfejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium