Bevezető

Lean, BPR, SPC, SixSigma, 5S, SMED, Kaizen... ismerősek e varázsszavak? Tudná még folytatni a sort a kedves olvasó? Ha igen, akkor valószínűleg az Ön cégénél is voltak ilyen, vagy hasonló kezdeményezések. És vajon milyen eredménnyel jártak? A fejlesztések után egy-két évvel, milyen nyomait találhatnánk az Ön vállalatánál e módszereknek? Ugye, viszonylag rövid idő is elég ahhoz, hogy ne csillogjon olyan fényesen az elért siker? Ha így van, talán az Ön cége is elkövetett egy szarvashibát...

A termelési hatékonyság javítását célzó rendszerek sokszor figyelmen kívül hagyják a géppark állapotát. De még ha felszínre hozzák is, a folyamatorientált fejlesztő elméletek közül nagyon kevés képes bármilyen hatékony választ adni egy „legatyásodott” géppark feljavítására, ráadásul úgy, hogy önerőből kellene megvalósítania a vállalatnak a feladatot. Mindezt a napi termelő munka mellett. Talán épp ez az oka annak, hogy a manapság oly népszerű fejlesztő megoldások lendülete mára megtörni látszik. Egyszerűen nincs más mód a probléma kezelésére, tennünk kell valamit a karbantartással, hiszen ez a tevékenység felelős a géppark stabil működéséért.

Tizenhárom részes cikksorozatunkban alaposan körüljárjuk a témát, részletesen tárgyalva egy-egy cikkünkben azokat a területeket, amelyeken előre kell lépni egy vállalatnak, ha elégedetlen gépei megbízhatóságával. E területek valószínűleg az Olvasó számára sem ismeretlenek, mi több, szinte egyértelműen adódnak a karbantartás emlegetése során. Mégis ilyen formán egységesen tárgyalva, közös fejlesztő rendszerbe illesztve talán sosem kerültek még terítékre. Javasoljuk tehát mindazon szakembereknek cikksorozatunk nyomon követését, akik a termelékenység fejlesztésében érdekeltek, továbbá a karbantartás tervezésével, vezetésével foglalkoznak, de azon érdeklődőknek is ajánljuk, akiket mindez a végrehajtás oldaláról érint. Továbbá a vállalatok vezetőinek figyelmébe is ajánljuk az összeállítást, hiszen, ha a fent emlegetett „varázsmódszerek” hajtóereje úgy tűnik kifogyott, egy helyben topog a hatékonyság, nagy valószínűséggel a megbízhatatlan eszközpark az, amely gátolja a fejlődést.

Az 1. ábrán látható a karbantartás fejlesztésében elhanyagolhatatlan tizenhárom terület, valamint egy adott vállalatnál készített felmérés eredménye, amelyet a kék sokszög mutat.

A karbantartás művelői körében bizonyára szembeötlő lehet a termelés bevonása a karbantartási folyamatokba. Ez a törekvés alapvetően az operátorok jó gazda szemléletére, annak kialakítására épít. Vajon melyik vállalatnál ne lenne örökzöld téma a gép használójától joggal elvárható törődés a rá bízott eszközzel? Talán meglepő lehet a karbantartási teljesítmény mérése, hiszen igen szokatlan dolog „normázni” a javító tevékenységet lévén, a korrektív munka első lépése a hibakeresés, ami nehezen kiszámítható folyamat. Azonban nem is erről lesz itt szó, hanem éppen a karbantartó szervezet eredményességének, hatékonyságának az egzakt figyelemmel kíséréséről. Szólnunk kell arról, hogy a karbantartás nem egyenlő a javítással! Ugyanakkor a termelési szakemberek számára is tartogathat újszerű megközelítéseket a módszer. Számukra leginkább fájó pont lehet, berendezéseik, s ez által gyártófolyamataik megbízhatatlansága, amely a tervezhető, kiszámítható termelés gátja. Vajon ma biztosan állíthatjuk, hogy akár két egymást követő héten egy-egy gyártósor képes ugyanazt a teljesítményt leadni, ugyanolyan kihozatallal, divatos nevén „yielddel” dolgozni? Aligha.

Nem sorolva tovább a karbantartási tevékenység fő kategóriáit, érdemes elgondolkodni, hogyan lehet nekifogni annak a nagy munkának, amely képes együttesen hatást kifejteni minden területen, miközben nem forgatja fel a vállalat életét annyira, hogy a napi munka, vagy a termelés ennek kárát lássa! Erre az együttgondolkodásra hívjuk az Olvasót cikksorozatunk havonta megjelenő részeivel. Az első részben a karbantartási stratégia jelentőségére irányítjuk rá a figyelmet, és megalkotásának folyamatába is beavatjuk az Olvasót.


1. ábra A karbantartás fejlesztése tizenhárom területre koncentrál – A kékkel rajzolt görbe, egy adott vállalatnál készült felmérés eredményeit mutatja

Kérdése esetén, kérem, keresse Fekete Gábor karbantartásfejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. 

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium