15. rész: A karbantartás fejlesztéséről

Tisztelt Olvasók! Akik az elmúlt esztendőben követték cikksorozatunkat, egy-egy cikkben találkozhattak mindazon témákkal, amelyek szerintünk megkerülhetetlenek, ha egy vállalat célja karbantartási, és ezzel termelési hatékonyságának fokozása. Több bátorító, pozitív visszajelzés érkezett cikkeinkkel kapcsolatban, volt aki úgy nyilatkozott: „Mintha csak rólunk írták volna…” Nem elég azonban látni az iparági tendenciákat vagy a bevett/megszokott gyakorlatok hibáit, de jó műszaki szakemberhez híven kötelességünknek érezzük, hogy a javításra/fejlesztésre alternatívát is adjunk. Célunk, hogy minden vállalatnak segítséget nyújtsunk, aki eszközparkját hatékonyabban szeretné működtetni. Ezért alakítottuk ki karbantartás fejlesztési programunkat, amely e megkerülhetetlen témakörök köré építkezik. Ismerjék meg koncepciónkat!

Első lépésként fel kell mérni, milyen a fejleszteni kívánt karbantartás „egészségi állapota”, mégpedig a tavaly már tárgyalt témakörök szerint.

Ezt követően kerül sor a cégvezetéssel közösen a programegyeztetésre, amelyen az előző lépésben feltárt előrelépési lehetőségeket (szükségszerű lépéseket) és a vezetőség elvárásait kell egymáshoz illeszteni. Itt alakul ki a végleges program, amelyet időtervben összefoglalva a fejlesztés legfontosabb lépései láthatóvá, követhetővé tehetők.

A program végrehajtása előtt egy felkészülési fázisban, ki kell választani a fejlesztéseket megvalósító csapatot/csapatokat, és intenzív képzésben kell részesíteni őket mind a korszerű karbantartási elméletek/gyakorlatok, mind pedig a közös munkától várt fejlődés részleteit illetően.

A legtöbb esetben már e ponton több lényeges újdonsággal is szembe találják magukat a kiválasztott kollégák. Újdonság ugyanis sok helyen, hogy több napos képzésre küldik a műszaki dolgozókat, amely nem a „kötelező” elemekről szól – munkabiztonság, környezetvédelem… stb. –, hanem szakmai kérdésekről hallanak, és válaszokkal, alternatívákkal is találkoznak.

További újdonság a csapatmunka fogalma és a csapatban dolgozás maga. Hiszen eddig is együtt dolgoztunk, mondják. Igaz, csak más módon. Nem arról van ugyanis szó, hogy együtt kell kivonulni és az operatív folyamatokban feltétlenül mindig együtt tevékenykedni, nem a csapatos üzemi portyázás a cél. Sokkal inkább az, hogy meghatározott témakörökben olyan kollégákat ültessünk asztalhoz, akik adott problémákat különböző oldalukról látnak, és együtt a leghatékonyabb megoldást tudják megtalálni azokra. Ezeknek a csapatmeetingeknek azonban igen kontrollált módon kell zajlaniuk. Nem csaphat át ugyanis a multiknál időnként tapasztalható „meeting dömping”-be a fejlesztési tevékenység.


1. ábra A csapatülést kézben kell tartani: előre megírt napirendi pontok, nincs eltérés a témától,  felkészülten érkező delegáltak...stb.

Meghatározott időtartamban előre eldöntött témák kerülnek terítékre, amely témákban határozatok születnek, és a határozatokból pedig egyértelmű feladatok fogalmazódnak meg. Ezek aztán egy-egy felelősnek kerülnek kiosztásra a PDCA elvnek megfelelően, minderről pedig jegyzőkönyv készül, amely akár évek múltán is visszakereshető.

Az előkészítő fázis után következhet a megvalósítás szakasza. Ez a folyamat a berendezések alapos feltérképezésével indul, elemzésekkel, kockázatbecsléssel határozva meg a kulcsfontosságú eszközöket, és azok kritikus pontjait. Az elemzések még javában zajlanak, amikor az elsőként vizsgált berendezésekre már készül a karbantartási terv, mind az autonóm feladatok, mind pedig a karbantartói feladtok összefoglalása. Mire az utolsó berendezés elemzése is készen van, már rendelkezésre áll a gépkezelői – autonóm – feladatterv és be lehet indítani ennek rendszerét.

Röviddel az öntevékeny/autonóm rendszer elindulása után indítható a karbantartók ütemezett tevékenysége is, majd miközben az ütemezett karbantartások első feladataira sor kerül, már a rendszer működtetéséhez szükséges mérőszámok kimunkálásán dolgozik az erre kijelölt csapat.


2. ábra A karbantartás-fejlesztési főterv egy részlete - előkészítő fázis

Amennyiben a további lépésekre is kíváncsi, keressen bennünket és kérjen személyes találkozót! Mi felkeressük, hogy bemutathassuk és megvitathassuk Önökkel koncepciónkat, és mindez az Ön cégének semmibe sem kerül!Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keresse Fekete Gábor karbantartás-fejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium