35. rész: Terjedőben a prediktív karbantartás!

Az előrelátás képessége az egyik legfontosabb összetevője lehet a hatékony karbantartásnak, feltéve, ha jól hasznosítják. Ugyanakkor az autóipari szabványok, főként az ISO TS 16949 meg is követeli minden vállalattól a prediktív karbantartás alkalmazását. De vajon hogyan is lehetséges mindazt az előnyt kiaknázni, amelyet a prediktív karbantartás nyújt nekünk? Kétrészes cikkünk első része tisztázza mit jelent és mit nyújthat a prediktív karbantartás, második része útmutatást ad a módszerek bevezetését illetően.

1. Mit jelent valójában a prediktív karbantartás?

bringa
1. ábra A közlekedésben sem mindegy, milyen messze látunk, mikor észleljük a veszélyt

A prediktív vagy előrejelző karbantartási taktika valamely gép- vagy termékjellemző, azaz paraméter függvényében értékelést ad az eszközünk állapotáról. Becslést ad arra nézve, mennyi ideig használható még az eszköz meghibásodás nélkül, azaz meddig bízhatunk még a berendezésben. Ugyanakkor a helyesen alkalmazott módszer nem pusztán a berendezés leállását, hanem akár a tönkremenő alkatrész(eke)t is képes azonosítani, előre jelezni. Egyértelműen előre lehet majd látni, mikor fog bekövetkezni meghibásodás, milyen mértékű lesz, és milyen alkatrészt kell majd cserélni. Ez óriási előnyt jelent a vállalatnak! Hiszen ilyen információ birtokában megtervezhető, majd hatékonyan végrehajtható a szükséges beavatkozás még a meghibásodás bekövetkezte előtt. Továbbá elkerülhetjük a másodlagos, harmadlagos károsodásokat, a súlyos géphibákat, a váratlan kiesés következményeit, és mindezt a lehető legrövidebb és a termeléssel egyeztetett leállás alkalmával.

2. Mely módszereket tekinthetünk előrejelző karbantartási taktikának?

A legfontosabbak a műszaki diagnosztika módszerei, itt is elsősorban a rezgésdiagnosztika, a termográfia, az ultrahangos vizsgálatok, az endoszkópos vizsgálatok, az olajanalízis, repedésvizsgálatok, tömörségvizsgálatok, a röntgendiffrakciós vizsgálatok… stb. (további diagnosztikai információkért kövesse a linket!)

karb

2. ábra Nem táltosokat, jósnőket, és látókat, hanem korszerű műszerrel ellátott diagnosztikai szakmérnököt kell faggatni a gépállapotról és a biztonságos üzemelés várható időtartamáról

A műszeres vizsgálatok olyan sokfélék, hogy felsorolni sem könnyű mindet, de általában egy-egy vállalatnál nincs is szükség tucatnyi módszerre. Ide sorolhatjuk még a bonyolultabb berendezéseken jellemző saját mérőrendszereket, illetve önteszteket, öndiagnosztikát – pl. fröccsöntőgép csigakopására alkalmazzák az „anyagpárna-nyomásesés” vizsgálatot, amelyet adott gépeken a gyártók kiépítenek. Szintén ide tartozik, noha nem állapotjelző módszer, a tengelykapcsolat-beállítás, valamint a forgórészek kiegyensúlyozása is. Érdemes tudni, hogy az érzékszervi diagnosztika is alkalmas az állapotromlás figyelemmel kísérésére, mi több az igazán sikeres, rutinos diagnoszta mérnök sosem mulasztja el a szemrevételezést és a kezelők kikérdezését. A legtöbb esetben ez a legolcsóbb megoldás, ám az auditor nem fogja elfogadni prediktív karbantartási tevékenységként. Ennek legfőbb oka, hogy a módszer nem ad számszerűsített eredményeket, nehezen reprodukálható, nagy a szubjektív megítélés torzító hatása, és nem nyújt lehetőséget a problémák hosszabb távú előrejelzésére.

 

3. Mit nyer egy vállalat a prediktív karbantartáson?

3.1. Patyomkin falu eset
tavcso
3. ábra Az Ön karbantartási rendszere előrelátó?

Az auditorok általában nem karbantartási – diagnosztikai – szakértők, ezért nem a műszaki részletek/eredmények győzik meg őket, hanem a feladatok egymásra épülésének, a vállalat által felállított saját szabályrendszer követésének visszatükröződése az elérhető dokumentumokban. Természetesen egy műszaki vénájú auditor „átláthat a szitán”, de a bátor, építő kritika megfogalmazásához a téma elmélyült ismerete kell(ene). Azaz, ha elég ügyesen tudunk papírt gyártani, az auditort meg tudjuk győzni, de mit is nyerünk ezzel?

Haladékot…

3.2. Valódi alkalmazás

Aki ezt az amúgy is szükséges tevékenységet alapos megfontolások (ERCM elemzés) után bevezeti karbantartási taktikái közé, és ütemezetten alkalmazza, a következő előnyökre tehet szert Patyomkin falut építő versenytársaival szemben:

  • nagyságrenddel megnövekedett előrelátási képességet az eszközök működése, közelgő hibáik kapcsán,
  • olcsóbb üzemeltetést, hiszen a hibák korai szakaszukban, olcsóbban, könnyebben, gyorsabban elháríthatók,
  • az előző pontokból következik, hogy helyesen alkalmazva megbízható eszközparkot,
  • hatékonyabb együttműködést a termelési részlegekkel,
  • a karbantartás vállalaton belüli felértékelődését!

Ön dönt!

Valódi előnyöket kovácsol, az amúgy is szükséges prediktív karbantartásból,

vagy

„papírral védi a…” részlegét az auditon.

fgKarnyújtásnyira a segítség! Több mint egy tucat cégnél auditálták már a karbantartási rendszert sikeresen az A.A. Stádium Kft-vel folytatott fejlesztésnek köszönhetően!

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keresse Fekete Gábor karbantartás fejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium