22. rész: A "10% szabály" a tervezett karbantartásban (2)

Múlt havi hírlevelünkben arról szóltunk, hogy mennyire fontos a karbantartási munka módszeressége. Leszögeztük, hogy a tervezett eseményeket legjobb a tervtől való minimális eltéréssel megvalósítani. Valójában nincs is értelme másként, de ugyanakkor mérni kell a hatásukat is, és fejleszteni a tapasztaltok alapján.

Hogyan változtassunk munkamódszereinken?

1. Tervezzük meg a karbantartási eseményeket és tartsuk be a tervet minimális csúszást (10%) megengedve! A 10% szabálya egyszerű ökölszabály, amely szerint a tervezett karbantartási események végrehajtása maximum a gyakoriságot jelentő időtartam 10%-áig csúszhat el. Azaz egy havi - harminc napos - esemény legfeljebb három napot csúszhat a kitűzött időhöz képest, tehát plusz/mínusz másfél napot!

2. Mérjük a tervezett beavatkozások megvalósulását és azok hatását! Valójában több karbantartási mérőszámot is alkalmazni kell, itt azonban a tervezett események hatékonyságát szükséges kidomborítani. Vagyis mérnünk kell a rendelkezésre állást, kimutatni a tervezett és a nem tervezett események arányát az összes karbantartási eseményhez képest, valamint a tervezett események megvalósulási aránya is rendkívül fontos mutatószám! Ebből egyértelműen kirajzolódik majd az a trend, hogy amilyen mértékben erodáljuk a tervezett beavatkozások rendszerét, úgy szaporodnak a váratlan meghibásodási eseményeink, ezzel együtt pedig romlik a rendelkezésre állás! Tehát nem szabad sem a tervezett beavatkozásokat elhanyagolni, sem pedig a rendszerességüket felborítani!

3. A mérések alapján mutassunk rá a hiányosságokra és módszeresen számoljuk fel azokat! Fejleszteni kell az eszközöket, szerszámokat, karbantartási technológiát és "skillt", valamint a berendezésen és alkatrészein is érdemes - és igenis lehetséges - fejlesztéseket végrehajtani! Ha eljutottunk odáig, hogy a tervezett akciókat végre tudjuk hajtani - 10%-on belüli csúszással - akkor válik igazán érdekessé, hogy az adott időszak alatt a rendelkezésreállás hogyan és milyen mértékben változott.

Ha csökkent, lehetséges, hogy túlkarbantartást idéztünk elő. Ilyenkor felül kell vizsgálni a tervet, hogy tényleg csakis a szükséges elemeket kezeljük-e, mégpedig csakis a szükséges gyakorisággal és a megfelelő taktikával. Az is lehet, nincs túlkarbantartás, hanem a karbantartási szaktudás, technológia vagy eszköz/felszerelés hiányos az előírt feladatokhoz, ezért azok lassan, és nem kellő precizitással kerülnek végrehajtásra.

Ha stagnál a rendelkezésreállás, akkor az OEE mutató (vagy az OEE összetevőkkel összhangban levő mutatószámok) kiértékelése adhat iránymutatást. A váratlan meghibásodások aránya magas? Vagy a tervezett események visznek el jelentős időt? Netán a termékváltások kötnek le túl sokat az értékes termelési időből? Netán mikroleállások gátolják az üzemelést?

Ha növekedett a rendelkezésreállás, egyértelmű, hogy elsőre "jó helyre nyúltunk" a terv, a skill, az eszközök, a technológia mind rendben vannak - egy évig valószínűleg nem szükséges nagyobb változtatás a terveken.

Sose felejtsük el, hogy nincs két vállalat, amely egyformán számítaná ki a mutatószámait, tehát mindig legyünk tisztában azzal is, milyen veszteséget hová sorol be a cég mérőszámrendszere!

Ajánljuk tehát mindenki figyelmébe az alapos tervezést! Már ennek során tisztázza a termelés és a karbantartás a feladatok csúszásának maximálisan megengedhető mértékét, amely 10%-nál semmiképp ne legyen több! Továbbá mindenképpen mérjék a tervezett és a reaktív/eseti karbantartások számát, a rendelkezésre állást és az OEE-t, elsősorban a kulcsfontosságú termelő berendezések esetében!Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keresse Fekete Gábor karbantartás-fejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium