24. rész: Vajon az Ön karbantartási rendszere megfelelne az "ISO TS" prediktív karbantartási követelményeinek?

Az előrelátás képessége az egyik legfontosabb összetevője lehet a hatékony karbantartásnak, feltéve, ha jól hasznosítják. Ugyanakkor az autóipari szabványok, főként az ISO TS 16949 meg is követeli minden vállalattól a prediktív karbantartás alkalmazását. De vajon hogyan is lehetséges mindazt az előnyt kiaknázni, amelyet a prediktív karbantartás nyújt nekünk? Előző hírlevelünk 1. és 2. pontjában részletesen írtunk a prediktív karbantartásról és annak lehetséges eszközeiről. Most lássuk, hogy mit tehet Ön azért, hogy ezeket az eszközöket az autóipari ISO TS 16949 szabványnak megfelelően használja!

3. Hogyan építhetjük fel a prediktív taktikát vállalatunknál, hogy az egy autóipari szemléletű auditon is megállja a helyét, illetve profitot is termeljen?

Az ISO TS 16949 szabvány - jelenleg - nagyon szűkszavúan fogalmaz e tárgykörben, hiszen 3-4 sorban írja le, hogy kell előrejelző karbantartási rendszerelemekkel rendelkeznie a karbantartásnak. Ugyanakkor a korszerű karbantartási rendszerek tudatosan és módszeresen kialakított karbantartási mixet alkalmaznak, ezért nem jár el igazán körültekintően, aki kiragadja e mixből pusztán a prediktív elemeket. (Egy többé-kevésbé jól működő rendszer természetesen javítható előrejelző taktikák beillesztésével, de javasolt az átfogó gondolkodás). A kérdés tehát valójában így hangzik: hogyan állapítsuk meg az eszközparkunk egyes elemeire az optimális taktikákat? A kulcsfontosságú gyártóberendezések részegységeinek ERCM-elemzésével fényt kell deríteni azok karbantartási igényére. Vagyis össze kell állítani az optimális karbantartási mixet. Ez egyértelműen leírja, melyik géprészt felesleges preventíven kezelni, azaz melyik géprész üzemelhet hibáig. De ebben a lépésben tisztázzuk azt is, mely géprészeket kell állapot alapon karbantartani, továbbá melyeknél muszáj ciklusrend alapján tervezni a beavatkozásokat. A metódus rámutat arra is, hol vannak a gyenge láncszemek a berendezésben. Ezek esetében a további megbízható üzemeléshez áttervezés, vagy a termelési/használati koncepció megváltoztatása lehet a megfelelő megoldás. Ajánlott ennek a feladatnak tapasztalt támogató segítségével vagy alaposan kidolgozott projekt keretében nekivágni.

4. Külső vagy belső szakemberrel? Előnyök - hátrányok


1. ábra A trendelemző műszerek használatát bárki könnyedén elsajátíthatja

 

Az előzőekben alkalmazott módszerek segítségével megalkotható a hatékony és megbízható üzemeléshez szükséges diagnosztikai munkák ütemterve. Lényeges annak eldöntése, hogy saját erőből oldja meg a vállalat e feladatot, vagy pedig külső szolgáltató segítségét (is) igénybe veszi. Előnyös lehet saját erőt mozgósítani e célfeladatra, mert a saját szakember gyakorlatilag bármikor bármennyit mérhet, ezáltal páratlanul kifinomodhat az "érzéke" a hibák azonosításához. Ugyanakkor hátrány, hogy igen drága a megfelelő szakember kiképzése - persze a műszer sem olcsó - hiszen nemcsak az elméleti és gyakorlati képzésekkel kell ilyenkor számolni, de a "tanulópénzt" is meg kell fizetni, azaz amíg a géppark elemein gyakorlatot szerez a kollégánk, az idő- és pénzráfordítással jár. Ráadásul, míg kifinomodik az érzéke a jellemző hibákra, addig a ritkán előforduló hibák felismerése vagy speciális feladatok elvégzése már gyakran megoldhatatlan feladatot jelent számára. A külső szolgáltató foglalkoztatása - rendszeres méretés/vizsgáltatás/szakvélemény - pénzbe kerül, ugyanakkor olyan szakembert nyerünk általa, aki - túlzás nélkül állítható - gépvizsgálatok és értékelések millióit végezte már el pár évtized alatt, és így a gyakorlatával, tapasztalatával aligha kelhet versenyre a "házi" diagnoszta.

A két fent említett megközelítés között áthidaló megoldások is léteznek, a kiépített érzékelők által gyűjtött adatok távoli vizsgálata - távdiagnosztika -, vagy az egyszerűbb jellemzők gyűjtésén alapuló trendelemzés, amelynek esetében a vállalat saját szakembere igen gyakran végez méréseket, és csak akkor igényli a külső tapasztalt diagnoszta segítségét, amikor észleli az első - legapróbb, de mindenképpen trendszerű - változásokat a vizsgált jellemzőkben. E megoldás előnye, hogy rendszeres mérések során, érzékszervi úton is sok probléma azonosítható, a technika könnyen megtanulható, és különféle trendelemző műszerek sem drágák.

5. Mit tehet még ma az auditképes prediktív karbantartásért?

Vizsgálja meg, milyen alapon születnek a karbantartási döntések. Ha a váratlan események dominálnak, ha a műszaki csapat egy-két hétnél nem lát előbbre, ha nem talál diagnosztikai ütemtervet, akkor valószínűleg az Ön karbantartásának előrelátási képessége korlátozott. Kérje meg kollégáit, mutassák meg Önnek a műszereket, amellyel dolgoznak. Ha azt polcokon porosodva találja, ne legyenek illúziói: nincs rendben a prediktív karbantartás! Ha egy auditor kritizál egy rendszert, legtöbbször időt ad a hiba korrigálására, persze ez esetben gyorsan kell eredményeket felmutatni, ami megnehezítheti az Ön feladatát. De az igazi kár a korlátozott előrelátás a karbantartásban, mert az milliós kiesett üzleti előnyben mérhető. Ne késlekedjen! Vizsgálja felül karbantartási rendszerét és kérjen támogatást tapasztalt karbantartás fejlesztőktől!

Karnyújtásnyira a segítség! Több mint egy tucat cégnél auditálták már a karbantartási rendszert sikeresen az A.A. Stádium Kft-vel folytatott fejlesztésnek köszönhetően!Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keresse Fekete Gábor karbantartás-fejlesztési csoportvezetőt a +3620/973-2866-os telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium